top of page
Namnlös design (1).jpg

Bli en planetskötare

Jag är inte bara biodlare utan även insektsvän och växtälskare, mitt hjärta bankar hårt för vårt vackra Sverige och dess natur och djurliv.
 

Alla insekter fyller en funktion och det är inte bara vårt honungsbi som är viktigt för att naturen ska må bra. Fjärilar, vildbin, humlor, gråsuggor, tvestjärtar och getingar är bara några av alla små kryp som håller ordning och reda i din trädgård och är livsviktiga för vår pollinering.


Ni vet säkert att det ser lite dystert ut för vår vilda flora och för många av våra insekter, därför är det extra härligt att du vill bli en planetskötare, DU GÖR SKILLNAD, och med din hjälp kommer vi få fler insekter och en rikare flora!  Nu kör vi!

blommor är mat till bin

1. Våra dikesrenar

Det lilla diket vid din grusväg, eller det större längs landsvägen där du bor, har en enorm betydelse för våra ängsblommor idag när mycket av vår betesmark har försvunnit.

I våra diken frodas blåklocka, käringtand, vit och rödklöver, natt och dag, humleblomster, prästkrage, rödblära och många fler.

Dessa blommor är jätteviktiga för alla våra pollinerande och nektarsugande insekter. Idag klipps allt för många diken i Sverige precis när de står i full blom. Resultatet blir en katastrof då all maten försvinner för våra insekter och blommorna hinner inte fröa av sig och vi lämnar kvar en grön öken.

Vi kan hjälpas åt att se till, genom att kontakta våra vägföreningar, att dikesrenarna får stå orörda tills dess att de har blommat färdigt och att dikesrenarna klipps i slutet på augusti/början på september istället för mitt på sommaren.

Är man orolig för skymd sikt kan man klippa dikesrenen 1ggr i början av maj och sen 1ggr i slutet på augusti.

bihotell

2. Bihotell

Många insekter har idag svårt att hitta ett bo, speciellt våra solitärbin som har en stor betydelse för pollineringen av vår svenska natur. Vi kan hjälpa dem med små enkla medel:
 

Bunt av grenar

Tag ihåliga döda grenar, knipsa dem i ca 15cm långa bitar. Knyt ihop i buntar med ett naturvänligt snöre. Du har nu skapat en barnkammare för solitärbiets larver. Placera i naturen, horisontellt läge så att det inte regnar in.

Borra i vedträ

Om du har borrmaskin kan du utföra underverk för våra insekter. Ta ett vedträ, träbit eller stubbe och borra massor av hål, ca 10cm djupa. Borra horisontella hål så det inte kan regna in. Placera i naturen, gärna lite undangömt. Solitärbin föredrar lite murket trä, så det kan hända att din träbit behöver ligga 1-2år innan någon flyttar in.
 

Stort hemmabyggt eller köpt bihotell

Vill du smycka din trädgård med ett stort synligt bihotell, köpt eller hemmabyggt, så sätt ett nät för hotellet så att inte hackspetten kommer åt larverna.

honungsbin dricker vatten

3. Vattenkällor

Alla insekter behöver vatten speciellt under varma torra sommarmånader. Ställ ut fågelbad, fat eller skålar med kottar, lecarkulor eller kulor i så inte insekterna drunknar. Det går lika bra med naturliga vattenhål som tex en skreva i ett berg eller en liten damm, se bara till att fylla på med vatten ifall de torkar ut.
 

När du fyllt din vattenkälla så tar du och sätter dig intill en stund varje dag och studerar dina små gäster, det är en lisa för själen det!

rishög

4. Skräphörn i trädgården

Städa inte för noga i din trädgård utan lämna ett litet hörn med bråte, kvistar, löv och ogräs.

Låt ogräset frodas, gärna brännässlor för nässelfjärilens skull och murket trä för baggar, maskar, solitärer och andra små ljuvliga kryp som kan komma att älska den här lilla hörnan i din trädgård. Elda aldrig upp den här högen utan låt naturen ha sin gång själv.
 

Njut av att du nu har gjort ytterligare en god gärning mot våra små vänner.

Ecofriendly logotype

5. Köp svensk & ekologisk mat

Jag kan inte nog påpeka hur viktigt det är att vi äter ekologiskt och svenskt. Äter vi svenskproducerad mat så stöttar vi inte bara våra bönder som sliter hårt utan vi bidrar även till mer naturlig betesmark som är livsviktig för många djur och växter.

Ekologisk mat är mycket mindre besprutad, du får säga vad du vill om att det finns gift och andra kemiska preparat som är tillåtna att spruta våra åkrar och grödor med och att det till och med är insektsvänliga. Det stämmer inte. Preparaten är bara inte tillräckligt forskade på. Mina bin dör mitt framför mina ögon när bonden sprutar roundup, trots att det inte skulle vara farligt.

 

Vi får inte glömma att våra insekter inte bara suger nektar utan även dricker vatten. De sätter sig på närmaste grässtrå, blad, kvist och dricker små daggdroppar oavsett om det är besprutat eller inte. De dör av gift som påstås vara ofarligt för insekter.

Vi skulle få tillbaka horder av fjärilar och mängder av insekter om vi skulle odla mer ekologiskt, därför måste vi hjälpas åt att välja ekologisk mat.

Blomsteräng

6. Grön öken

Stora ytor med gräs eller en gröda blir som en öken för våra insekter. Fler och fler bönder har nu börjat plantera remsor av insektsvänliga blommor intill sin gröda. Prata med en bonde nära dig och hör hur de gör, du kan påverka genom att bara fråga!

Har du gröna ytor där du bor som inte används utan bara klipps av tex kommunen. Ifrågasätt om man inte kan ha ängsblommor, rödklöver, vitklöver eller liknande där istället. Oftast finns klöverväxter i gräsmattor, så det skulle många gånger räcka med att låta bli att klippa gräset för att det skulle bli fullt av nyttoväxter för våra insekter istället.

bottom of page